Research application

Prognoza timpului de dezintegrare al SARSCoV-2

         Studii efectuate de către “Homeland Security” din SUA (pentru mai multe detalii, accesați acest articol), demonstrează că virusurile, mai ales virusul SARS-CoV2, au perioade de supraviețuire în aer ce depind foarte mult de condițiile atmosferice. Experimentele sugerează că virusul SARS-CoV2 este sensibil la următorii parametri: temperatura aerului, umiditatea și radiațiile ultraviolete (spectrul UV-B).

           Pe baza condițiilor meteorologice actuale, se poate realiza o hartă, în timp aproape real, cu timpii de dezintegrare ai virusului în aer (HaDEVA). Pornind de la aceste date științifice și folosind expertiza Quarticle, echipa noastră a realizat o variantă de prognoză atmosferică folosind un model numeric de prognoza atmosferică pentru o perioadă de 24 ore. Am făcut acest lucru prin calcularea indicelui reprezentat de timpul de dezintegrare al unui procent de virusuri din aer în funcție de parametrii meteorologici cheie.

          Modelele noastre de prognoza estimează, pe baza unor ecuații complexe, stările viitoare ale atmosferei, bazându-se pe condițiile meteorologice inițiale, din momentul inițierii modelului pe infrastructura noastră de calcul.


          Pentru a realiza harta HaDEVA, inițiem operațional un model de prognoză atmosferică (modelul WRF-ARW), în fiecare dimineață, și calculăm, oră de oră, în cât timp se inactivează 90% din virusurile prezente în aer. Modelarea se axează pe România și împrejurimi, la o rezoluție spațială de 7 km.


       Modelele nu oferă o prognoza exactă, ci, mai degrabă, o estimare a principalilor parametrii atmosferici care pot influența dezintegrarea virusului în aer. Pe o perioada scurtă (pana la 3 zile), însă, aceste estimări au o acuratețe ridicată.

           Mai jos puteți vizualiza o exemplificare a modelului HaDEVA realizat de echipa Quarticle, ce surprinde prognoza timpului de dezintegrare a 90% din virusurile SARS-CoV2 în funcție de acești parametrii cheie.

 
Pentru mai multe detalii, accesati urmatorul articol: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02786826.2020.1829536